Ψείρες, σωστή αγωγή και θεραπεία

To καλοκαίρι πέρασε και το φθινόπωρο είναι πλέον εδώ... Οι διακοπές τελείωσαν και τα σχολεία ανοίγουν. Ο φόβος και τρόμος κάθε γονέα εφτασε. Δεν είναι άλλος από τις ψείρες! Τα περισσότερα παιδιά (και βρέφη, σε μικρότερο ποσοστό), ''κολλάνε'' ψείρες από την έναρξη κιόλας της σχολικής περιόδου. Τι είναι όμως οι ψείρες; Και πως αντιμετωπίζονται;

Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά έντομα, μήκους 3-4 χιλιοστά (μέγεθος σουσαμιού) με 6 πόδια και διάφανο χρώμα. Αποικίζουν στην περιοχή της κεφαλής των παιδιών και βρεφών και τρέφονται με αίμα. Αφού φάνε, αποκτούν καφέ-κόκκινη απόχρωση. Προτιμούν κυρίως τις θερμές περιοχές του κεφαλιού, που παρουσιάζουν έντονη κυκλοφορία του αίματος, όπως η περιοχή πίσω από τα αυτιά ή ο αυχένας, γι' αυτό και προκαλούν έντονο κνησμό και ερεθισμό στα σημεία αυτά. Ακόμα, πολλά άτομα εμφανίζουν αλλεργία στις ψείρες, κατά συνέπεια ο κνησμός και η ερυθρότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αλλεργικής αντίδρασης.

Οι θηλυκές ψείρες γεννούν αυγά (τους γνωστούς κόνιδες) που εκκολάπτονται εντός 7-11 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν απομακρυνθούν οι ψείρες, η αντιμετώπιση δεν είναι αποτελεσματική αφού παραμένουν οι κόνιδες. Οι κόνιδες έχουν άσπρο χρώμα και συχνά συγχέονται με την πιτυρίδα. Οι κόνιδες μπορεί να είναι και τα υπολείμματα αυγών που μόλις εκκολάφθηκαν.

Τα μικροσκοπικά πλασματάκια επιλέγουν να αποικίσουν σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (3-12 χρόνων). Τουλάχιστον 1 στα 5 παιδιά θα αντιμετώπισει τις ψείρες κάποια στιγμή στη ζωή του. Το αν ένα παιδί ''κολλήσει'' ψείρες είναι ανεξάρτητο από την καθαριότητα του και το κοινωνικο-οικονομικό του επίπεδο, οπότε δεν θα πρέπει να κατακρίνονται τα παιδιά που έχουν ''κολλήσει'', ως βρώμικα.

Η μεταφορά της ψείρας γίνεται με αντικείμενα όπως κοκκαλάκια, σκούφους, κασκόλ, χτένες, βούρτσες κλπ, με στενή επαφή των παιδιών, ενώ γίνεται πιο εύκολη σε χώρους με συνωστισμό παιδιών όπως είναι το σχολείο, η κατασκήνωση, οι αθλητικοί σύλλογοι. Οι ψείρες δεν πετάνε και δεν μεταφέρονται από και προς τα κατοικίδια, καθώς τρέφονται μόνο με ανθρώπινο αίμα.

Πως αντιμετωπίζονται; Με ειδικά αντιφθειρικά προιόντα του εμπορίου (σαμπουάν, λοσιόν, σπρέυ). Είναι καλύτερα να επιλέγονται φυτικά προιόντα καθώς είναι πιο φιλικά για το τριχωτό του παιδιού σας και αντιμετωπίζουν εξίσου καλά τις ψείρες, όσο και τα χημικά προιόντα. Η αντιμετώπιση δεν γίνεται μόνο με μία χρήση των προιόντων, αλλά χρειάζονται επαναλήψεις ανά 1-2 βδομάδες ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα. Οι ψείρες πεθαίνουν εντός 4 ωρών μετά την απομάκρυνση από το τριχωτό καθώς δεν έχουν αίμα να τραφούν.