5 απλές κινήσεις αρκούν!

Η χρήση του αντηλιακού δεν σας κάνει άτρωτους στην ηλιακή ακτινοβολία και η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Δείτε πώς θα ενισχύστε την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών σας προστατεύοντας το δέρμα σας όσο καλύτερα μπορείτε με 5 απλές κινήσεις.

1η κίνηση: Μάθετε πόσο αποτελεσματικό είναι το SPF

Η αντηλιακή προστασία SPF (Sun Protection Factor) σημαίνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB. Χωρίς αντηλιακό και ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας μπορείτε να παραμείνετε κάτω από τον ήλιο 5 έως 30 λεπτά. Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με το προσωπικό σας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορείτε να εκτεθείτε με ασφάλεια στον ήλιο. Αν για παράδειγμα το δέρμα σας κοκκινίζει φυσιολογικά, χωρίς αντηλιακή προστασία, μετά από 20 λεπτά στον ήλιο, επιλέγοντας ένα αντηλιακό με SPF 10, το δέρμα σας θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα εάν πολλαπλασιάσετε τα 20 λεπτά με το 10 του δείκτη προστασίας, δηλαδή μετά από 200 λεπτά (3 ώρες και 20 λεπτά). Κάποια φυτικά έλαια όπως η Καρύδα και το Rice Bran έχουν μικρή ικανότητα αποκλεισμού από την υπεριώδη ακτινοβολία και παρέχουν χαμηλό SPF. Να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες. Επίσης να θυμάστε πως ο πραγματικός δείκτης προστασίας φτάνει ως το 30, όλα τα υπόλοιπα είναι μάρκετινγκ. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο δείκτης SPF 30 δεν προστατεύει διπλάσια από τον δείκτη SPF 15. Ο SPF 15 προστατεύει κατά 93% από τις ακτίνες UVB, ενώ ο SPF 30 προστατεύει κατά 97%.
 

2η κίνηση: Μάθετε τί είναι το sunblock (φυσικά) και το sunscreen (χημικά)

Η αντηλιακή προστασία έρχεται σε δύο μορφές: sunblock και sunscreen. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των δύο. Το sunblock σημαίνει ότι το προϊόν έχει πιο παχύρευστη υφή και ότι μπλοκάρει μεγαλύτερο ποσοστό ακτινών, UVA και UVB. Η λέξη sunblock παραπέμπει στο «φυσικό» μπλοκάρισμα ή στην αντανάκλαση των υπεριωδών ακτινών – με συστατικά όπως το τιτάνιο και ο ψευδάργυρος. Το sunscreen έχει πιο διάφανη υφή, που απλώνεται πιο εύκολα, και αναφέρεται στη «χημική» διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται η προστασία του δέρματος.

3η κίνηση: Επαναλαμβάνετε τη χρήση του

Δεν υπάρχει πραγματικά αληθινό "αδιάβροχο" αντηλιακό ή αλλιώς waterproof αλλά water resistant. Εάν ιδρώνετε, εάν κολυμπάτε ή εάν η υγρασία στην περιοχή σας είναι υψηλή, μειώνεται και η αντηλιακή προστασία των προϊόντων. Επαναλάβετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες τουλάχιστον.

4η κίνηση: Βάζετε αντηλιακό πριν το μακιγιάζ

Τα προϊόντα φροντίδας και περιποίησης του δέρματος βοηθούν στην αποφυγή των σκούρων κηλίδων και της φωτογήρανσης διασφαλίζοντας ότι το δέρμα θα παραμένει υγιές. Ενυδατικές, αντιγηραντικές κρέμες και αντηλιακά μπορούν να απλωθούν προτού κάνετε το μακιγιάζ σας.

5η κίνηση: Πίνετε νερό

Το νερό είναι σημαντικό για την ενυδάτωση του δέρματος. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να αφήσει το δέρμα σας αφυδατωμένο. Για να έχετε αποτελέσματα από την αντηλιακή σας προστασία έχετε πάντα και ένα μπουκάλι νερό μαζί σας για να πίνετε.