Συχνά αποκαλείται «Φυτό Θαύμα». Οι χιλιάδες αναφορές για τις θεραπευτικές ιδιότητες της Aloe vera (Αλόη βέρα) στο πέρασμα των χρόνων δεν είναι κάτι τυχαίο. Την Aloe vera (Αλόη βέρα) χρησιμοποιούσαν, τουλάχιστον από το 3500 π.χ., για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, αλλά και ως καλλυντικό για τη φροντίδα της γυναικείας ομορφιάς όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί: στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και την Κίνα. Υπάρχουν αναφορές για το φυτό ακόμη και στη Βίβλο. Πριν από 2.000 χρόνια, οι ‘Ελληνες επιστήμονες θεωρoύσαν την Aloe vera (Αλόη βέρα) ως την παγκόσμια «πανάκεια» (κατάλληλη για όλες τις θεραπείες). Για την ευεργετική δράση της έχουν γράψει, μεταξύ άλλων, ο Αριστοτέλης, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος.

Oι Αιγύπτιοι την αποκαλούσαν «φυτό της αθανασίας». Οι βασίλισσες της Αιγύπτου, Νεφερτίτη και Κλεοπάτρα, τη θεωρούσαν απαραίτητο στοιχείο της καθημερινής περιποίησης της ομορφιάς τους. Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Χριστόφορος Κολόμβος τη χρησιμοποιούσαν στις πληγές των στρατιωτών τους για τις επουλωτικές της ιδιότητες.

Το όνομα aloe (Αλόη) προέρχεται από την αραβική λέξη ‘Alloeh’ που σημαίνει ‘γυαλιστερή πικρή ουσία’, ενώ vera στα λατινικά σημαίνει ‘αληθινή’. Η πρώτη αναφορά για την aloe (Αλόη) στην αγγλική γλώσσα εμφανίζεται to 1655 σε μία μετάφραση της ιατρικής πραγματείας του Διοσκουρίδη «De Materia Medica». Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Aloe vera (Αλόη βέρα) χρησιμοποιούταν ως καθαρτικό φάρμακο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το ορόσημο ήταν τα μέσα της δεκαετίας του 1930, όταν τη χρησιμοποίησαν με επιτυχία στη θεραπεία των εγκαυμάτων από την έκθεση σε ακτίνες-Χ.

Η βοτανική ονομασία του είδους είναι Aloe vera (Αλόη βέρα) ή Aloe barbadensis Miller (από το όνομα του Σκωτσέζου βοτανολόγου Philip Miller και την παρουσία του φυτού στα νησιά Barbados). Ανήκει στο γένος της Aloe (Αλόη), στην υποοικογένεια των Asphodeloideae και στην οικογένεια των Xanthorrhoeaceae. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη του γένους Aloe (Αλόη) αλλά το είδος Aloe barbadensis Miller είναι αυτό που έχει την πιο θρυλική ιατρική φήμη.

Είναι ένα θαμνώδες, σχεδόν άμισχο, πολυετές και ανθεκτικό στη ξηρασία φυτό, με σαρκώδη και ανοικτά πράσινα φύλλα (στο χρώμα του μπιζελιού) τα οποία έχουν μήκος 30-80 εκατοστών και σχήμα πλατύ και λογχοειδές με μικρά αγκάθια στις δύο στενές πλευρές τους. Τα φύλλα του νεαρού φυτού μπορεί να φέρουν λευκά στίγματα. Τα άνθη του είναι σωληνοειδή, χρώματος κίτρινου ανοικτού και έχουν μήκος 25-90 εκατοστών. Το φυτό έχει εμφανισιακά πολλές ομοιότητες με κάκτο. Φύεται κυρίως στις ζεστές και ξηρές περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η Aloe vera (Αλόη βέρα) είναι το πλέον διαδεδομένο είδος παγκοσμίως για την παραγωγή gel και σκόνης εξαιτίας της ποιότητας των φύλλων της. Οι απόψεις για την καταγωγή της ποικίλουν. Οι επικρατέστερες αναφέρουν το Σουδάν και τη Βόρειο Αφρική. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 500.000 στρέμματα στο Μεξικό, τη Βενεζουέλα, την Κόστα Ρίκα, τη Γουατεμάλα, τη Δομηνικανή Δημοκρατία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τη Μαλαισία, την Ταϋλάνδη, την Ινδία, το Πακιστάν, την Αυστραλία και την Κίνα.

Δραστικά συστατικά της Aloe vera (Αλόη βέρα)

Συχνά αποκαλείται «Φυτό Θαύμα». Οι χιλιάδες αναφορές για τις θεραπευτικές ιδιότητες της Aloe vera (Αλόη βέρα) στο πέρασμα των χρόνων δεν είναι κάτι τυχαίο. Η ποιότητα των προϊόντων της Aloe vera (Αλόη βέρα) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μέθοδο επεξεργασίας του φύλλου αλλά και από την καλλιέργεια του φυτού (κλιματικές συνθήκες, σύνθεση εδάφους, ορθός τρόπος συγκομιδής, ηλικία του φυτού). Στη Litinas Aloe επιλέγουμε παραγωγούς με ευαισθησία στη βιολογική καλλιέργεια, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά, έτσι ώστε τα φύλλα που θα καταλήξουν στη μονάδα μας, μετά από προσεκτική διαλογή, να είναι αγνά και ποιοτικά. Το εργοστάσιό μας λειτουργεί με αυστηρά πρότυπα ποιότητας και διαδικασίες ώστε το τελικό, παστεριωμένο πόσιμο Aloe vera Gel της Litinas Aloe να περιέχει όλα τα 75 θρεπτικά και 200 ενεργά συστατικά που προσφέρει η Aloe vera (Αλόη βέρα) : βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα, σάκχαρα, ανθρακινόνες, λιπαρά οξέα, ορμόνες, αμινοξέα κλπ.